понедельник, 18 августа 2014 г.

Об освобождении от штрафных санкций предпринимателей, находящихся в зоне АТО.

Добрый день, уважаемые читатели.
Сегодня решил выяснить вопрос в отношении мнения государственных органов к проблемам частных предпринимателей, аходящимися в зоне АТО и касающихся проблем уплаты налогов и подачи налоговых отчетов и деклараций.
Посидев в интернете, погуглив и просмотрев не один интернет ресурс, кое что нашел.
В Верховную раду Украины некоторые депутаты подали проекты законов по данному вопросу.
Один из законопроектов "О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины (о социально-экономической защите граждан Украины на территории, где проводится антитеррористическая операция. Проект закона внесен народными депутатами Продан О.П. и Геращенко И.В.

Проект закона зарегистрирован за реестровым номером 4295 от 17.07.2014 года.

Согласно данного проекта свобождаются от уплаты штрафных санкция за неподачу деклараций и неоплату налогов предприниматели, находящиеся в зоне ато.

Итак, предлагаю ознакомиться с самим проектом Закона.

Проект 

вноситься
народними депутатами України
О.П. Продан (посв. №138)
І.В. Геращенко (посв. № 140)

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до Податкового кодексу України
(про соціально-економічний захист громадян України на територіях,
де проводиться антитерористична операція)
Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:
І. Внести зміни до Податкового кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2011 р., №№ 13-17, ст. 112)
1) Пункт 170.7 статі 170 доповнити підпунктом 170.7.5 такого змісту:
170.7.5. не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна допомога у будь-якій сумі (вартості), що виплачується (надається) у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) на відновлення втраченого майна мешканців населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України Переліку, де проводилась антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року №405/2014, на лікування поранених та сім’ям загиблих під час антитерористичної операції”.
2) Підрозділ 10 розділу XX "Перехідні положення" доповнити пунктом 26 такого змісту:
"26. Платники податків, які є суб’єктами господарювання, віднесеними статтею 55 Господарського кодексу України до мікро- та малого підприємництва, а також фізичні особи, що перебувають на обліку контролюючих органів Донецької та Луганської областей, розташованих на території населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України Переліку, де проводилась антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року №405/2014, звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності за кожним податком, платником якого вони є та від відповідальності за невиконання обов'язків, передбачених цим Кодексом, у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції.
Підставою для такого звільнення є заява платника податку, яка подається ним до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації або за місцем його тимчасового проживання у довільній формі не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення антитерористичної операції.
Штрафні та фінансові санкції, передбачені цим Кодексом за невиконання обов’язків платника податків у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції до платників податків, зазначених у цьому пункті, не застосовуються.
У разі, якщо до платників податків, визначених цим пунктом, контролюючим органом застосовано штрафні санкції за несвоєчасне подання податкової звітності, які згідно зі статтею 60 Кодексу не можуть бути відкликані, та внаслідок застосування яких у платника виник податковий борг у зв’язку з їх несплатою, то такий податковий борг на підставі підпункту 101.2.4 пункту 101.2 статті 101 Кодексу визнається безнадійним та підлягає списанню у порядку, визначеному цим Кодексом.
ІІ. Прикінцеві положення
1. Цей закон набирає чинності з дня, на ступного за днем його опублікування.
2. Кабінету Міністрів України:
- у місячний термін затвердити Перелік населених пунктів Донецької та Луганської областей, на території яких здійснювалася антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України від 14 квітня 2014 року №405/2014, у період з 14 квітня 2014 року до її закінчення;
- у десятиденний термін після закінчення антитерористичної операції внести доповнення до зазначеного Переліку.
3. Забороняється нарахування відсотків, штрафних санкцій (пені) у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції, розпочатої відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року №405/2014, за договорами споживчого кредиту, які укладені між клієнтом та банком в населених пунктах Донецької та Луганської областей, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України Переліку, де проводилась антитерористична операція.
4. Заборонити у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції нараховувати по розрахунках та стягувати з громадян України, які проживають у населених пунктах Донецької та Луганської областей, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України Переліку, де проводилась антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України від 14 квітня 2014 року №405/2014, пеню за несвоєчасне внесення квартирної плати та за житлово-комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична енергія, теплова енергія, водовідведення, утримання і експлуатація житла та прибудинкових територій, сміттєзбирання, ліфтове господарство). Кошти, стягнені з громадян України у вигляді пені по розрахунках за житлово-комунальні послуги у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції, зараховуються в майбутні платежі за житлово-комунальні послуги.
Голова Верховної Ради України

Комментариев нет:

Отправить комментарий